Lån

Er du på jakt etter å låne penger så vet du allerede nå at det kommer til å koste deg penger. Ingen vet hvor mye det kommer til å koste, men man bør ha en viss formening om hvor mye det sånn cirka kommer til å koste. Skal du låne til et hus vet du at det kommer til å koste rundt 2%. Når du låner penger så låner du penger fra noen som ønsker å tjene penger. Det er få, med unntak av familie og venner, som ønsker å tape penger på å låne bort penger. Hvis du låner penger av noen uten at du betaler rente så vil prisen på de pengene du har lånt gå i minus hvert år. Dette fordi prisene på varer og tjenester stiger samtidig som beløpet du har lånt er det samme.

Hva er prisen?

Har du endelig bestemt deg for å låne penger er du helt sikkert interessert i å få billigste lån som du kan få tak i. Prisen på lånet varierer veldig fra lån til lån. Du må derfor først bestemme deg for hva slags lån du er på. Lånet du ser på er sikkert et lån som du allerede har tenkt litt på. Prisen for lånet vil variere av lånetypen. Huslån koster en ting, billån koster noe mer, mens forbrukslån kan koste rundt det samme, til kredittkort og smålån som er mye dyrere.

Det er viktig at du har en formening om prisen før du søker på lån slik at du vet hva du er interessert i å si ja eller nei til. Det er du som er sjefen så det er derfor viktig at du har alt under kontroll både før og etter denne prosessen er i gang.

Hvor mye koster lånet?

Et lån har en pris. Denne prisen kaller vi ofte for renten. Renten er noe som settes ut i fra deg og din økonomiske styrke. Gir banken deg en høy rente betyr det at de tror du vil betale tilbake lånet, men at det kanskje kommer noen sene betalinger nå og da. En sen betaling kan fort koste banken ganske mye penger fordi banken må be noen følge opp deg og dine sene betalinger. Du må derfor passe på at du ikke betaler for sent. Du kan ende med å få en høyere rente fra banken fordi de må dekke inn de ekstra kostnadene et slik lån kan ha for dem.

Lån er så mye mer enn kun renter for de fleste bankene. Du må også huske på at det kommer månedsgebyrer, startoppkostnader og andre gebyrer på toppen av renten. Banken oppgir rentene i nominelle renter. Da får du kun en del av lånets kostnad. Finn derfor ut hva som er den effektive renten og du vet nøyaktig hva lånet vil koste deg. Ting koster så det er viktig at du vet nøyaktig hvor mye det blir.